Хард дискове и кутии за хард диск (185)

Намерени резултати: 185
Подреди

Намерени резултати: 185

Най-популярните продукти

Твърдият диск като основно устройство за съхранение на данни

Незаменим аксесоар на компютъра е твърдият диск. Изборът на подходящия твърд диск е много важен, тъй като на него съхраняваме всички наши ценни данни. Идеалният твърд диск е бърз, тих и има голям капацитет. Разбира се, такова съвършенство е рядко и скъпо, но пазарът предлага много добри алтернативи.

Мобилен или бърз – външен или вътрешен твърд диск
Твърдите дискове могат да се категоризират според многобройни аспекти. Сред тях основна е конструкцията за външно или вътрешно използване. Въпреки че един външен твърд диск има значителни предимства пред вътрешния (напр.: преносим е), едно от най-големите предимства, а именно бързината, действа в полза на вътрешните твърди дискове.

Размери на твърдите дискове
Следващият фактор, който разделя твърдите дискове на няколко лагера е размерът. От гледна точка на външните размери, най-широко разпространени са на 3,5- и 2,5-инчовите твърди дискове. Освен тези се срещат още доста размери на твърд диск, например популярните при вградените устройства 1,8-инчови твърди дискове, но като цяло на пазара доминират указаните по-горе. Докато по-големите 3,5-инчови твърди дискове са предназначени за настолните компютри, 2,5-инчовите версии са предпочитаните от лаптопите.

Производителността на твърдия диск
Не е незначителна характеристика и интерфейсът на твърдия диск. В това отношение най-популярни са FireWire, SATA и USB интерфейсите. Това избраното устройство с кой от тях е оборудвано, е важно, защото подходящият съединител осигурява по-бърз трансфер на данни. В рамките на едно семейство има много видове (напр.: USB 2.0, USB 3.0, или SATA 2, SATA 3), които са способни на различни скорости.

Капацитет на твърдия диск
Една от най-важните характеристики на твърдия диск е капацитетът, тоест, колко данни е способен да съхранява. Очевидно е, че колкото по-голям е капацитет на едно устройство, толкова повече място осигурява за данните ни, затова е способен на по-ефективна производителност. Стойностите варират между 500 GB и 6 TB.

Скорост на четене и запис на твърдия диск
Скоростта на функциониране на компютъра, бързината на изпълнение на задачите, значително се влияе от скоростта на въртене на твърдия диск. Тя обикновено е между 5400 и 7200 rpm. Въпреки че по-високата скорост на въртене води до по-бързо функциониране, за това се изисква и бърз интерфейс, освен това по-бавният консумира по-малко.

SSD срещу HDD
Наред със скоростта и капацитета важна характеристика може да бъде и тихата работа. Това може да осигури преди всичко един SSD твърд диск. За разлика от традиционните HDD дискове, SSD дисковете функционират без движещи се части, по този начин гарантират почти безшумна работа. Освен това последният е способен да работи значително по-бързо. Недостатъкът им обаче в сравнение с HDD дисковете е, че имат по-малък капацитет и са много по-скъпи.

Алтернативно решение между тях може да бъде един хибриден HDD диск, чиято бързина е близка по стойност до тази на SSD дисковете, но цената им остава близка до цената на традиционните твърди дискове.

Магазинът Extreme Digital предоставя богат избор на твое разположение, за да можеш да избереш устройствата, най-подходящи за потребностите ти. HDD, SSD, корпуси за твърди дискове, твърди дискове от най-различен тип и с различни свойства чакат да ги грабнеш.